0756668535
contact@spatiuludic.ro

Cum predăm: 3 principii pe care le aplicăm la fiecare întâlnire cu elevii

19 iulie 2023

Învățăm să învățăm

„Nu înțeleg, nu știu, nu pricep nimic!” 🤦‍♂️
Cu toții am fost aici.
Cum trecem peste?

📖Învățăm să învățăm, adică pornim întotdeauna de la ceea ce întâlnim în jur zi de zi și facem noi conexiuni.🪢

Folosindu-ne atât de teorie♾️, cât și de practică🧮, găsim soluții pentru probleme care uneori pot părea de nedepășit. Ce poate fi mai la îndemână decât propria experiență? 🧗‍♂️

📈Învățarea este un proces continuu și, fără să fii neapărat conștient, fiecare informație nouă se leagă de ceea ce știi deja.⛓️ O materie te ajută să înțelegi o alta, o întâmplare neașteptată poate deschide noi posibilități de înțelegere (EVRIKA! 🛀) și astfel totul capătă sens într-o manieră coerentă și ușor de înțeles. ✨

Prin joc spre cunoaștere

Dacă pornești înspre cunoaștere, îți dorim o călătorie 🛤️care să nu se încheie vreodată. Să nu te sperii dacă vei întâlni munți înalți🏔️, mări agitate 🌊 sau nopți fără lună 🌑 – fiecare seară își are stelele ei călăuzitoare✨.

Fiecare clipă oferă ocazia unei noi descoperiri. Fiecare descoperire deschide perspectivele unui joc inepuizabil🧩. O demonstrație poate fi privită ca o ghicitoare ce trebuie dezlegată❓, elementele gramaticii sunt piesele de pe tabla unui joc de șah♟️, iar meridianele și paralelele🌐 devin portative 🎼pentru măsurarea lumii. Aflăm împreună cum muzica mișcă sferele sau cum geometria euclidiană 🏛️a influențat secole la rând gândirea filosofică și constatăm, uneori cu mirare, că toate sunt legate.

Spațiul Ludic este locul în care jocul și explorarea cunoștințelor se întâlnesc în mod firesc, este locul în care, elevi și profesori, schimbăm idei și legăm prietenii👨‍👧‍👦.

E ok să greșim

✒️La Spațiu Ludic, greșelile se îndreaptă, nu se sancționează, iar fiecare eroare este o oportunitate de creștere.

Ai dat test📄 și ai scris că 3 ori 3 fac 6. Ți s-a cerut un epitet și ai subliniat o personificare🦉. Ai vrut să-ți scurtezi o pereche de pantaloni, iar acum porți ceva nici scurt, nici lung, poate ceva trei sferturi, dacă faci media aritmetică a celor două picioare👖🩳.

Morala poveștii: oricând se poate întâmpla să greșim, chiar dacă uneori e doar 🤷 ghinion. O greșeală nu e un capăt, e ocazia unui nou început.

Greșelile sunt importante, pentru că ne ajută să ne dăm seama unde putem îmbunătăți lucrurile. Dacă nu știi de unde să începi, atunci îndreptarea unei erori poate fi cel mai bun start👨‍🔧: ce nu a mers? Care erau pașii de urmat? Cum pot îmbunătăți rezultatele la fiecare etapă? Astfel dobândim experiență, înțelegem cum să abordăm și cum să rezolvăm problemele pe care le întâlnim zi de zi.

Greșeala este o treaptă în rezolvarea unei probleme, nu o finalitate. 🪜

Învățatul nu poate fi separat de greșeală, iar a avea drept scop evitarea cu orice preț a acesteia ratează esențialul.

Educația se face cu răbdare și înțelegere.

A educa un copil înseamnă, în primul rând, a-l pregăti pentru a deveni independent, adică a-l încuraja să cerceteze, să se exprime, să experimenteze. Iar pentru a se bucura din plin de aceste lucruri este necesar un spațiu de testare. 🎬

Așa că, dacă data viitoare când gătești ceva nu are chiar gustul pe care îl așteptai sau dacă bluza pe care ai încercat să o repari are mai multe găuri decât înainte să o fi cusut🪡, nu-ți face probleme. Nu e nici prima, nici ultima oară. Cu toții trecem pe aici și o să tot trecem, mari sau mici, mai devreme sau mai târziu.